Bihar Board 10 Sanskrit Objective Answer 27 /02/2019 || BSEB Matric 2nd Sitting Sanskrit Objective Answer

Sanskrit in the Bihar Board Class 10th Examination 2019 play vital role for the students to score marks in the Exam. Students after over the Exam become excited to evaluate their answer hence they would love to search Bihar Board 10th Sanskrit Objective Answer 27th Feb 2019 Exam.

It expects that after over the exam students search Bihar Board 10th Ist sitting Sanskrit Objective Answer, All BSEB 10th Sanskrit MCQ Answers 2019 Ist Pali. 

Bihar Board 10th Sanskrit Objective Answer 

Those students who are going to appear in the Sanskrit Bihar Board Matriculation Term End Annual Examination 2019 prepared exam with all the model set with the solution, Sanskrit MCQ VVI Questions with a solution for score good marks in the exam.

Students are already aware of the Bihar board tenth Sanskrit Exam Question Format and type of questions. Sanskrit Exam will be conducted for 100 Marks. The question of Matric Sanskrit will be asked as below described format.

BSEB Matric IInd Sitting Sanskrit Objective Answer 2019 

  1. महान से भी महान क्या है ?
    उत्तर –  आत्मा ( A )
  2. यह सम्पूर्ण संसार किसके द्वारा अनुशासित है ?
    उत्तर – परमात्मा ( B )
  3. परिभूतपुरन्दरसथानाम की संज्ञा किसे दी है ?
    उत्तर –पाटलिपुत्र नगर (A )
  4. गुरु गोविन्द सिंह का जन्मस्थल कहाँ है ?
    उत्तर – पाटलीपुत्रम (A )
  5. यूनान का राजदूत कौन था ?
    उत्तर –अलसकता (A )

bihar board sanskrit questions

bihar board sanskrit objective answer

15 to 19 sanskrit

bihar board sanskrit objective answer 2019 20 to 24

25 to 28 sanskrit objective answer

Bihar board Sanskrit 30 to 34 mcq answer 2019

35 to 39 sanskrit objective answer 2019

BSEB 10th Sanskrit Objective Answer Key 2019

 

Bihar Board 10th Sanskrit Second Sitting Exam conducted 27/02/2019 time of 01:45 PM to 05:00 PM. After over the exam students want to know Sanskrit Objective Answer of Second sitting, Bihar Board Matric Sanskrit 2nd Pali Objective Answer 2019. 

Bihar Board Matric 10th Sanskrit Paper Detail 2019

In the Exam total 10 Set Questions Set A to J will be distributed. In all the set questions will be the same at different questions number. For the Objective type questions for Answer, there will be four alternative option included one correct answer will be given. Students have to choose the correct answer and color the circle against the respective questions on the OMR Sheet. In Exam 50 % means for 50 marks, Descriptive Questions will be asked. There will many of alternative questions will be given students can answer for which question they want as per instructed by Board.

Know Correct BSEB Matric Sanskrit MCQ Answer

Using Answer which will be available after over the exam students can know Bihar board tenth Sanskrit Exam 2019 Multiple Choice Questions Answer for all 50 Questions. On this page All Sanskrit Objective Answer will be uploaded after over the exam then students can view the answer of all objective answer and count how many objective answers they given correctly in the examination.

BSEB Sanskrit 10th Ist Sitting Objective Answer 27/02/2019

प्रश्न 1 तन्वंगी में किस वर्णो का मेल  हुआ है?

READ
Bihar Board ISC Subject wise Objective Answer Sheet 2019

उत्तर – उ+ अ   ( C )

प्रश्न 2 ऋषि गौतम ने किस दर्शन की रचना की?

उत्तर- न्याय दर्शन (  B )

प्रश्न 3 घर में लगी आग को देखकर कौन लोग पलायन हो गए?

उत्तर – पूर्व लोग  ( D )

प्रश्न 4 अकिंचन का विग्रह कौन करता है

उत्तर- न किंचन (  C )

प्रश्न 5 निरुक्त का क्या कार्य है

उत्तर- वेदार्थ बोध  (  B )

प्रश्न  6 – अपवर्ग तृतीया सूत्र का उदाहरण है ?

उत्तर – तेन मासेन व्याकरणं पठितम ( D )
प्रश्न  7- दुःख का विषय क्या है ?
उत्तर – अशांति ( C )
प्रश्न  8- वनवास – प्रसंग में राम – सीता लक्ष्मण के साथ कहा पहुँचतेहै ?
उत्तर – चिटकूट ( C )
प्रश्न  9 – आधुनिक कल की संस्कृत लेखिकाओं में कौन अतीव प्रसिद्धहै ?
उत्तर – झमाराव ( C )
प्रश्न  10- नारी में कौन – सा – स्त्री – प्रत्ययहै ?
उत्तर – विद्वान ( A )

प्रश्न 11 विद्वत्सु  शब्द का रूप है ?

उत्तर – विद्वान ( A )

प्रश्न 12 वास्तुत: इस समय संसार किस महासागर के कूलमध्य स्थित दिख रहा है

उत्तर- अशांति महासागर  ( C )

प्रश्न 13 सरस्वती का कूलगृह कौन सा महानगर था ?

उत्तर – पाटलिपुत्र  ( C )

प्रश्न 14 चारों अलसियों को कैसे बाहर किया गया ?

उत्तर- केश पकड़ कर ( C )

प्रश्न  15 – विजयादृका का कल किस शतक में माना जाता है ?
उत्तर – अष्ठम ( D )
प्रश्न  16 –  तत्पुरष समास का उदाहरण कौनसा है ?
उत्तर – काकबलि: (A)
प्रश्न  17 – कृ धातु के लोट्लकार माध्यम पुरुष एक वचन का रूप कौनसा है ?
उत्तर – क्रुरु ( C )
प्रश्न  18 – अप उपसर्ग से कौनसा शब्द बनेगा ?
उत्तर – अपकर्ष: ( B )
प्रश्न  19- एक देश दूसरे देश को क्या देखकर जलता है ?
उत्तर – अपकर्ष ( A )
प्रश्न  20- लघुतर में कौन – सा तद्विधुत प्रत्यय है ?
उत्तर – तरप, ( स)

प्रश्न 21 पाटलिपुत्र का इतिहास कितने वर्ष पुराना है

READ
Bihar Board 10th Hindi Objective Answer 26/02/2019

उत्तर- 1000 वर्ष  ( B ) 

प्रश्न 22 दृश्य + कत्वा कौन सा शब्द बनेगा ?

उत्तर- दृष्टवा ( C ) 

प्रश्न 23 – ऋष्यादि परनीत  को क्या कहते हैं?

उत्तर-  कृतक  ( C ) 

प्रश्न 24 मातु: किस विभक्ति का रूप है?

उत्तर- चतुर्थी  ( A ) 

प्रश्न 25 विरक्तोभूत में कौन सी संधि है ?

उत्तर- पररूप संधि  ( D )

प्रश्न  26 – शास्त्र मानवो को किसका बोध करता है ?
उत्तर – कर्तृव्यक्तव्य ( C )

प्रश्न 27  – एक देश दूसरे देश को क्या देखर जलता है ?
उत्तर – उत्कर्ष ( B )
प्रश्न  28 – परपीड़न किस लिए होता है ?
उत्तर – पुण्य के लिए  ( A )
प्रश्न  29 – अनुरूपम किस समास का उदाहरण है ?
उत्तर – तत्पुरुष ( A )   

प्रश्न 30 – गमनम में कौन सा प्रत्यय है ?
उत्तर – क्तवतु ( D )
प्रश्न 31 – आलस्कातंर्गत मिथिला में कौन मंत्री थे ?
उत्तर – वीरेश्वर ( C )
प्रश्न 32 – आधार में कौन सी विभक्ति होती है ?
उत्तर – पचमा ( B )

प्रश्न 33 – वनमाला भवालमकर काल की संस्कृत कवित्री है?

उत्तर- वर्तमानकाल  ( D ) 

प्रश्न 34 – बनावटी आलस्य दिखाकर कौन भोजन ग्रहण करते है ?

उत्तर- धूर्त  (C ) 

प्रश्न 35 – कैसे पुरुष सभी जगह सुलभ होते हैं?

उत्तर- प्रियवादी  ( C ) 

प्रश्न 36 – अपवर्गे  तृतीय सूत्र का उदाहरण है?

उत्तर-  ( D ) 

प्रश्न 37 – नरक के कितने प्रकार होते हैं जिनसे व्यक्ति का नाश होता है

उत्तर- 3 प्रकार की  ( C ) 

प्रश्न 38 – मंदाकिनी किस नदी पर्वत के निकट बहती है?

उत्तर – चित्रकूट पर्वत ( C ) 

प्रश्न 39 – अज:+ टाप से कौन – सा शब्द बनेगा ?
उत्तर – अजा ( B )
प्रश्न 40 –  वेदरूपी शास्त्र क्या होता है ?
उत्तर – कृत्य ( C )  

प्रश्न 41 – मया ग्रथ पठित वाक्य के मया पद में तृतीया विभक्ति किस सूत्र से हुई है ?
उत्तर – अनुक्ते कतरी तृतीया ( D )
प्रश्न 42 निरुक्त का क्या कार्य है ?
उत्तर – वेदार्थ गोथा( B )

प्रश्न 43 – विनय को कौन मारता है? बीपी

READ
Bihar Board Math Objective Answer Key 15/02/2019

उत्तर –  कृति  ( C ) 

प्रश्न  44 – उत्तर दुख का विषय क्या है?

उत्तर – अशांति ( C ) 

प्रश्न 45 – लता शब्द के चतुर्थी एक वचन का रूप कौन सा है?

उत्तर – लतायै  ( C ) 

प्रश्न 46 – वेर से वेर का शमन क्या है ?
उत्तर – असम्भव ( B )
प्रश्न  47 – अघनं में कौन सी धातु है ?
उत्तर – धन, ( A )
प्रश्न 48 ….. भोजम कृतम | वाक्य के रिक्त स्थान में कौन सा पद होगा ?
उत्तर – महाम (A )
प्रश्न 49 – भव किस लेकर का रूप है ?
उत्तर – लोट ( C )
प्रश्न 50 – वराहमिहिर द्वारा रचित कौनसा ग्रन्थ है ?
उत्तर – बृहत्हिता ( C )


प्रश्न – स्वामी दयानद ने किस नगर में आर्यसमाज की स्थापना की ?
उत्तर मुंम्बई ( C )
प्रश्न – पराभव पद में कौनसा उपसर्ग है ?
उत्तर – परा (D )
प्रश्न – देव + त्व से कौन – सा शब्द बनेगा ?
उत्तर – देवत्वं ( B )

BSEB 10th Sanskrit Objective Answer 2019
  • Board: Bihar School Examination Board, Patna
  • Exam Date: 27th February 2019
  • Subject: Sanskrit (100 Marks)
  • Questions Type: Objective and Descriptive
  • Exam Name: Matriculation Annual Exam 2019
  • Type of Subject: Optional 
  • Category: Objective Answer
  • Status: Available Now 

How to Search Bihar Board Matric Sanskrit Objective Solution

  1. Simply open your mobile internet explore
  2. Type BSEB 10th Sanskrit MCQ Answer 2019
  3. Information will be provided by Google.

For the students Board before announcing the Exam date uploaded the Sanskrit Model Set 2019 for the students for exam preparation as well as know the examination Questions format. View Bihar board Sanskrit Objective Questions to know the type of questions. 

Bihar Board Matric Sanskrit Model Set 2019 

Please Note: Youtuber also provide Answer of objective questions on YouTube also. Having any query then you can ask through the comment.

5 Comments

  • Raj Kumar Thakur

    February 27, 2019 - 4:59 am

    Sup

  • Solzer kumar

    February 27, 2019 - 6:59 am

    Sanskrit 2th setting answer key sir

  • Ashutosh Giri bhai

    February 28, 2019 - 8:55 am

    Excellence question

  • AKASH YADAV.

    March 10, 2019 - 5:38 am

    2nd shift question no.11 ka B hoga.

  • Md Sahud

    March 11, 2019 - 6:07 am

    पटना का इतिहास किताब मे 2500 वर्ष का है।21 नम्बर सवाल गलत है । please सर इसका उत्तर दीजिए

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *