Bihar Board 10th Hindi Objective Answer 26/02/2019

On 26th February 2019 around the Bihar total at 1428 examination center Bihar School Examination Board going to conduct the Bihar Board Matric Hindi Exam 2019. All the students have prepared Class 10th Examination in a good way with Bihar board Matric Hindi Model Paper as well as BSEB 10th Hindi VVI Objective Question from the Questions bank and Model Set which provided them by School & Coaching Center. 

Bihar Board Hindi Objective Answer Class 10th Exam 2019 

Hope that after participating in the Bihar Board Class 10th Hindi Exam you may wish to view / Download Bihar Board Matric Hindi Objective Answer. On this page BSEB 10th Hindi Multiple Choice Questions Answer for all 01 to 50 Question will be provided with an option. 

Bihar Board 10th Hindi Exam 26/02/2019 

Hindi Examination from the BSEB Matriculation Students will be taken for 100 marks. Questions paper will be on the same pattern as other subject questions come in the exam. In a simple word in the Exam 50 percentage, Multiple Choice Questions will be given with four alternatives included one correct answer. Students have to choose the correct one and color the OMR Sheet against the correct answer. 

In Hindi Matriculation Examination rest 50% ( 50 marks ) questions will be asked in the format of short and long answer type questions with alternative questions. Many of the alternative questions will be given in this section. Students are suggested to fill Answer sheet Set number very carefully and signature on the Answer sheet. In the Exam 10 Set like A, B, C, D, E, F, G, H, I, J will be distributed. 

>>> Bihar Board 10th Hindi Objective Answer Key IInd Sitting 

Bihar Board Xth Hindi MCQ Answer 2019 

  • Board: Bihar School Examination Board
  • Exam Name: Matriculation / 10th 
  • Subject Name: Hindi 
  • Exam Date: 26/02/2019 
  • Questions Type: Objective + Descriptive 
  • Category: Objective Answer 
  • Status: After Exam 
Bihar Board 10th  Hindi 1st Pali Objective Answer 

प्रश्न 1 – जित – जित में निरस्त हूँ  पाठ की विधा है

READ
Bihar Board ISC MB English 50 Mark Objective Answer 16/02/2019 || BSEB Inter English 50 Number Objective Questions With Answer

उत्तर – साक्षात्कार ( A)

प्रश्न 2- निम्नलिखित में से विशेषण का भेद नहीं है –

उत्तर – प्रविशेषण ( A)

प्रश्न 3 – सावर दइया ….. भाषा के सफल कहानीकार है |

उत्तर – राजस्थानी  ( D )

प्रश्न 4 – खोखा के दाँत किसने तोड़े ?
उत्तर – मदन ने  ( A )

प्रश्न 5 – मैक्स मूलर ने  …. वर्ष की अवस्था में लिपजिंग  विश्वविद्यालय में संस्कृत का अध्ययन पाया |

उत्तर – अठारह ( D )

प्रश्न 6 – गुणवाचक विशेषण है –
उत्तर – अच्छा ( D )
प्रश्न 7 – नलिन विलोचन शर्मा का जनम …. ई. में हुआ |
उत्तर – 1916 ( C )

प्रश्न 8 – भारत में बेरोजगारी के मुख्य कारण है –
उत्तर – अशिक्षा ( C )
प्रश्न 9 – द्रव्यवाचक संज्ञा का उदहारण है –
उत्तर – तेल ( D )
प्रश्न 10 – स्वामी विवेकानद ने वेदान्तियों का वेदांती किसे कहा है ?
उत्तर – मैक्स मुलर को (C ) 

प्रश्न 11 – ललित निबंध है –
उत्तर – नाख़ून क्यों बढ़ते है (B ) 
प्रश्न 12 – सब पुराने अच्छे नहीं होते, सब नए खराब नहीं होते, यह उक्ति है –
उत्तर –
प्रश्न 13 – सर्वनाम का भेद है –
उत्तर – सबंधवाचक ( A )
प्रश्न 14 – हिंदी के आदि कवि है –
उत्तर – चंबरदाई  ( A )
प्रश्न 15 – तीन बेटे की माँ है –
उत्तर – सीता ( B )  
प्रश्न 16 – लेखक के रिश्तेदार ने बहादुर पर क्या आरोप लगाए ?
उत्तर – पैसे चुराने का (A ) 

प्रश्न 17 – निम्नलिखित में सर्वनाम है –
उत्तर – वह ( A )
प्रश्न 18 – धनानद कवी है –
उत्तर – छायाबादी  (D)
प्रश्न 19 – अति सदूहो सनेह को मारग है, जहॉ नेक सयानप बांक नहीं | यह पंक्ति किस कवि का है ?
उत्तर – धनानद (D)
प्रश्न 20 – सहयापद की कृति है –
उत्तर – दोहाकोश (A ) 
प्रश्न 21 – अव्यवीभाव समास में ………….पद प्रधान होता है |
उत्तर – पूर्व  (A)

READ
Bihar Board 10th Exam 2019 Objective Answer Key || BSEB Matric All Subject Multiple Choice Questions Answers 21 to 28 Feb 2019

प्रश्न 22 – साहित्य के निर्माण में प्रतिभाशाली मनुष्यो की ……….भूमिका है |
उत्तर – निर्णायक (B ) 
प्रश्न 23 – जारशाही ……. में थी |
उत्तर – सोबियत रूस   (A) 
प्रश्न 24 – पंडित विरजू महराज का जनम ………….. में हुआ |
उत्तर – 1938 (D) 
प्रश्न 25 – तत्पुरष समास का उदाहरण नहीं है –
उत्तर – चौराहा  (D) 
प्रश्न 26 – पंडित विरजू महाराज …………… साल के थे तभी उनके पिता का देहावसान हो गया –
उत्तर – सादे नौ (A)
प्रश्न 27 – जन्म से ही पागल है –
उत्तर – मंगू (D ) 

प्रश्न 28 – दुर्दांत मानवीय विभाविका का चित्रण करने वाली कविता है –
उत्तर – हीरोशिमा  ( C)
प्रश्न 29 – दुंद समास है –
उत्तर – दिन – रात ( C ) 
प्रश्न 30 – स्वर – संधि का उदारहरण है –
उत्तर – एकैक  ( C )
प्रश्न 31 – कविता नहीं है –
उत्तर – नौबत खाने में इबादत (C)
प्रश्न 32 – तार – सप्तक का सपादन किया –
उत्तर – अज्ञय ने  (D ) 

प्रश्न 33 स्वर संधि का उदाहरण है?

उत्तर – वाग्देवी (A)

प्रश्न 34 सदियों की ठंडी बुझी राख सुगबुगा उठी, मिट्टी सोने का ताज पहन इठलाती है यह पंक्ति है?

उत्तर – दिनकर की (D ) 

प्रश्न 35 शुद्ध शब्द है?

उत्तर- अभिलाषा (A)

प्रश्न 36 रामधारी सिंह दिनकर का जन्म ……… जिले में हुआ था?

उत्तर- बेगूसराय  (C) 

प्रश्न 37 अशुद्ध शब्द है?

उत्तर- रोशनी  ( C) 

प्रश्न 38 दही वाली मंगम्मा पाठ के लेखक है?

उत्तर- श्रीनिवास (A ) 

प्रश्न 39 फ्रांस का प्रमुख काला केंद्र रहा है?

READ
NRB Hindi 50 Marks Objective Answer 2019 Bihar Board || BSEB 12th Hindi 50 Marks Solution

उत्तर- A & B दोनों  ( C ) 

प्रश्न 40 शुद्ध वाक्य है ?

उत्तर- रोटी ताजी है (B ) 

प्रश्न 41 बाबा साहेब भीमराव अंबेडकर का जन्म किस राज्य में हुआ था

उत्तर- मध्यप्रदेश ( B ) 

प्रश्न 42 रंगप्पा था ?

उत्तर- जुआरी (A ) 

प्रश्न 43 लेखक के घर में मछली कौन खाता था

उत्तर- लेखक ( A )

प्रश्न 44 लिखाई में कौन सा प्रत्यय है?

उत्तर- ई (A ) 

प्रश्न 45 मेरे बिना तुम प्रभु पाठ के लेखक हैं?

उत्तर- राइनर मारिया रिल्के (D) 

46 लक्ष्मी ……..कहानी की केंद्रीय भाव है?

उत्तर-  नगर (D ) 

प्रश्न 47 लेखक को मछली खाने से किसने मना किया?

उत्तर- माँ ने 

प्रश्न 48 अधर्म में कौन-सा उपसर्ग है?

उत्तर- अ ( A ) 

प्रश्न 49 नौबतखाने में इबादत पाठ के केंद्र में है?

उत्तर- बिस्मिल्लाह खान

प्रश्न 50 रामधारी सिंह दिनकर रचित पाठ है?

उत्तर- जनतंत्र का जन्म (B) 

How to Search Bihar Board Matric Hindi Objective Answer 2019 
  1. Go the World top information searcher website at www.google.com 
  2. Type Bihar Board 10th Hindi Objective Answer 2019 
  3. Google will provide the information which you are querying.
  4. www.resultfor.in/bseb provide the completed information.  
  5. Here on this page, you will get Answer key for Hindi objective Question. 
Matriculation Exam 2019 

All the students are suggested to follow all the instruction which has been announced by the board. Go to the exam center as instructed time & do not wear shoe & shock. Need any more information then you can ask through the comment. 

3 Comments

  • Kaushal kumar

    February 26, 2019 - 7:40 am

    Hindi paper ka qustion answer

  • Diwakar jha

    February 26, 2019 - 2:31 pm

    kal hamko sanskrit wala whatssap number par objectiv bhejiyega kal

  • Sahrukh edrishi

    February 26, 2019 - 3:30 pm

    Sanskrit al questions answered

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *