NRB Hindi 50 Marks Objective Answer 2019 Bihar Board || BSEB 12th Hindi 50 Marks Solution

Bihar School Examination Board, Patna going to conduct the exam on the 14th Feb 2019. This year Board Exam NRB (Non-Rashtriya Bhasha ) Hindi conducted by the separate the exam. Students after the exam of Bihar Board ISC Hindi 50 Marks wish to search BSEB 12th Hindi 50 Mark 2019 Answer, Bihar Board Class 12th NRB 50 Marks Objective Solution 2019. 

BSEB NRB Hindi 50 Marks Objective Answer 2019 

If you are searching for the same then welcome you on this page and get completed information about the Bihar Board Non-Rashity Bhasha Hindi 50 Marks Objective Answers. 

Bihar Board 12th Hindi 50 Marks Objective Answer 2019 

In the Exam of Hindi 50, Marks Board will ask 25 Multiple Choice Question with an alternative option and for 25 marks descriptive marks. Students have to fill their questions set number on OMR Sheet and Answer Sheet and do a signature on that. 

प्रश्न 1. लंबोदर शब्द कौन सा समास है ?

उत्तर –  बहुव्रीहि ( C) 

  1. हिंदी साहित्य में किस लेखक को कलम का जादूगर कहा गया है?

उत्तर – रामवृक्ष बेनीपुरी  ( C ) 

प्रश्न  3. भारत माता ग्रामवासिनी के कवि का नाम लिखें ?

उत्तर – सुमित्रानंदन पंत  ( C ) 

प्रश्न  4 धर्म शब्द का विश्लेषण है –

उत्तर – धर्मनिष्ठ  ( C ) 

प्रश्न  5. कलम शब्द का लिंग निर्णय करें ?

उत्तर  – स्त्रीलिंग ( B ) 

प्रश्न  6. समास में कितने भेद होते हैं?

उत्तर – छः  ( B ) 

प्रश्न 7. आचार्य हजारी प्रसाद द्विवेदी किस प्रकार के रचनाकार है?

उत्तर – निबंधकार  ( C  ) 

प्रश्न  8 किस कवित्री को इनमें से आधुनिक युग की मीरा कहा जाता है ?

READ
Bihar Board ISC Subject wise Objective Answer Sheet 2019

उत्तर- महादेवी वर्मा ( D) 

प्रश्न  9. हिंदी व्याकरण में लिंग के कितने भेद होते हैं ?

उत्तर –  दो  ( D ) 

प्रश्न  10. श्रृंगार शब्द का विश्लेषण होता है –

उत्तर – श्रृंगारिक  ( B) 

प्रश्न  11. रामधारी सिंह दिनकर का जन्म किस वर्ष हुआ था ?

उत्तर – 1908  ( A) 

प्रश्न 12 जीवन का झरना शीर्षक कविता के कवि का नाम लिखें ?

उत्तर – आरसी प्रसाद सिंह ( C ) 

प्रश्न  13. अन्याय शब्द का संधि विच्छेद है ?

उत्तर – अन + न्याय  ( B) 

प्रश्न 14. विशेषण के कितने भेद होते हैं ?

उत्तर – चार  – ( A )

प्रश्न  15. कविवर रवींद्रनाथ ठाकुर के रचनाकार कौन है ?

उत्तर –  आचार्य हजारी प्रसाद द्विवेदी  ( B) 

प्रश्न  16. इनमें से कौन सी प्रेमचंद की रचना है

उत्तर –  गोदान ( A ) 

प्रश्न  17. मानव शब्द का विलोम होता है –

उत्तर – दानव ( C) 

प्रश्न  18. हिंदी में स्वर वर्ण कितने होते हैं ?

उत्तर –    ग्यारह 11 ( B )

प्रश्न  19. ज्ञान शब्द का विलोम होता है ?

उत्तर –  अज्ञान   ( D )

प्रश्न  20. कारक के कितने भेद होते हैं ?

उत्तर – आठ ( B) 

प्रश्न  21. ठिठुरता हुआ गणतंत्र साहित्य की कौन सी विधा है ?

उत्तर –

प्रश्न  22. गणेश शब्द का संधि विच्छेद है ?

उत्तर – गन + ईश  ( C) 

प्रश्न  23. मोती शब्द का लिंग निर्णय करें ?

उत्तर –  स्त्रीलिंग ( B) 

प्रश्न  24. मां बाप शब्द कौन सा समास है ?

उत्तर – द्वन्द्व समास (A)

प्रश्न  25. इनमें से कौन सी रचना महादेवी वर्मा की है

उत्तर – गौरा ( A) 

BSEB 12th Science Hindi 50 Marks Objective Answer 2019 

  • Board: Bihar School Examination Board, Patna 
  • Exam Name: ISC + I.Com ( Hindi – 50 Marks ) 
  • Exam Date: 14/02/2019 
  • Subject: Non-Rashtriya Bhasha ( Hindi ) 50 MArks 
  • Category: Objective Answer 

NRB 50 Marks Hindi Answer Update 

Important Note: This year MB 50 Marks English and other subject exams will be conducted on the 16th Feb 2019. Students have to appear in this exam in the second sitting. In the NRB 50 Marks, Exam Questions will be asked from the following index. 

NRB Question Section 

सामान्य, पध खंड- दोहे, जीवन सन्देश, भारतमाता ग्रामीणवासिनी, हिमालय के सन्देश, सुन्दर का ध्यान कही सुन्दर, जीवन की झरना.
गध खंड – मंगर, पंच परमेश्वर, गौरा, कविवर रविन्दरनाथ ठाकुर, विधुरता हुआ गणतंत्र
व्याकरण – विलोम शब्द, पर्यायवाची शब्द, अनेक शब्दों के बदले एक शब्द, समास, विशेषण, लिंग- निर्णय, संधि विच्छेद, मुहावरे.

Board will take MB subject Exam on 16/02/2019 because in the exam they do not miss fill their Questions Set number wrongly on OMR Sheet & Answer Sheet. 

READ
Chemistry Objective 35 + 28 Multiple Choice VVI Questions 2019

5 Comments

  • Rahul Kumar

    February 15, 2019 - 8:57 am

    Math ka answer key

  • English 50 Objective Answer Bihar Board ISC 16/02/2019 | Bihar Board

    February 16, 2019 - 5:10 am

    […] NRB Hindi 50 Marks Objective Answer All Questions 2019  […]

  • Ashutosh kumar

    February 16, 2019 - 7:18 am

    English 50 market intermittent 16/02/2019

  • Uttam kumar

    February 17, 2019 - 9:58 am

    Answer sheat

  • Kaushal Kumar Raj

    March 2, 2019 - 5:59 pm

    Question no 23 ka answer Galt hh Answer purleegin hooga….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *