Math Objective Solution Answer 07-02-2020 Bihar Board Inter Exam

By | February 2, 2021

Bihar Board Maths Objective Answer Key 2020 Update: Mathematics is a marked scoring subject for the Bihar Board Class 12th Students. In this year BSEB conducts the Bihar Board Maths Exam 2020 on the 7 Feb 2020 in First Sitting. Students after the exam wish to get Bihar 12th Math 2020 Exam Question Answer Key 2020 with a solution.

If you are searching for the same then on this page you will get Mathematics MCQ Objective Solution and using it you can estimate marks in the coming exam.

Bihar Board math Objective Answer 7-2-2020 

In the exam of Bihar School Examination Board (BSEB), Objective + Descriptive asked in the chapter of i.e. Relations and Functions, Inverse Trigonometrical Function, Matrices, Determinants, Continuity and Differentiability, Application of Derivatives, Integrals, Applications of Integrals, Differential Equations, Vector Analysis, Three-Dimensional Geometry & Linear Programming and Probability.

bihar board math exam questions 2020

Bihar Board Maths Objective Answer keys Exam 2020

Easy to score marks in the Intermediate Annual Exam 2020 board asking 50% Multiple Choice Questions. In the Exam Questions, Paper of Bihar Board Math totals 60 Objective questions giving and among all students have to answer any of the 50 objective Answer on the OMR Sheet first. After submission of BSEB 12, Math OMR Sheet 2020 Board then gives Answer Sheet for descriptive questions write.

12th math objective questions and answers 2020

1. यदि a, b, c समान्तर श्रेणी में हो तो सारणिक….. का मान बताओ

Ans: 0

2. /sinx+CosX का समाकलन बताओ

Ans: π/4

3. का अवकलन होगा

Ans: 4

4. dx/1+ का समाकलन

Ans: π/12

5. Z= 3X + 2Y का अधिकतम मान

Ans: 0

6. यदि A तथा B समान कोटि के सममित आवुय्ह है तो

Ans: AB-BA एकविषम सममित आव्यूह

7. यदि P(A) =1/2 , P(B)=0 हो तब P(A/B)=?

Ans: परिभाषित नही

8. का समाकलन

Ans: 1-π/4

9. यदि a= 2i+j+3k और B= 3i+5j-2k हो तो a*b होगा

Ans: √ 507

10. सारणिक का मान होगा

Ans: 1

11. यदि P(A)=6/11, P(B)=5/11 तो

Ans: 4/11

12. सदिश 7i-2j+k का मापांक है

Ans: 3√ 6

13. आव्यूह A तथा B एक दुसरे के व्युत्क्रम होंगे केवल यदि..

Ans: AB=BA=I

14. Z= 3X + 5Y का न्यूनतम मान

Ans: 0

15. एक वृत्त की त्रिज्या r=6 cm पर r के सापेक्ष क्षेत्रफल में परिवर्तन की दर है

Ans: 12π

16. I (j*k)+j.(i*k)+k.(i*j) का मान है

Ans: 3

17. यदि ……………… हो तो x बराबर है

Ans: +6 और -6 दोनों

18. y अक्ष की दिक् कोज्याये है

Ans: (0, 1, 0)

19. dx =?

Ans: 2(e-1)

20. cos -1 cos 7/6 का मान बराबर है

Ans: 5π/6

math objective 6 to 27 with answer key 12th bihar board 2020 exam

Bihar Board 12th Maths Exam 2020 Objective & Answer

21. यदि A और B दो घटनाये इस प्रकार है की AƇB लेकिन A तथा B बराबर नही है

Ans: A = B

22. x का अवकलन होगा

Ans (-) 1/1+X×X

23. j×j=?

Ans: 0

24. √(Xdx) का समाकलन होगा ?

Ans: (lim. 9-4 )38/3

28. sinX3dx का समाकलन होगा = ?

Ans: (-)1/3cosx3+ K

math bihar board objective questions 2020

29. एक मैट्रिक्स ……… विषम सममित है यदि

Ans: Aij= -1

30. यदि A कोटि 2 का व्युत्क्र्मीय आव्यूह है तो …………बराबर होगा

Ans: 1/det (A)

32. किसी बिंदु पर y=x+1 ……..स्पर्श रेखा है

Ans: (1, 2 )

33. cotx+logsinx dx का समाकलन होगा

Ans: exlog sinX+ K

34. यदि A, 3*3 कोटि का व्युत्क्रन्मीय वर्ग आव्यूह है तो

Ans: adj A = ?A*A

35. समाकलन होगा

Ans: tanx+logx+k

36. tanx dx का समाकलन होगा

Ans: Log cosx +k

37. 3×3 कोटि के ऐसे आव्युहो की कुल कितनी संख्या होगी जिनकी प्रत्येक प्रविष्टी 0 या 1 है

Ans: 512

38. अवकल समीकरण का समाकलन गुणक है

Ans: 1/X

39. वक्र y = 2 X×X +3 sin x के x=0 पर अभिलम्ब की प्रवणता है

Ans: -1/3

40. secx का अवकलन होगा

Ans: Secxtanx

Class 12th Bihar Board Maths Exam 2020 Objective Question and Answer

41. बिंदु (1, 0, 2) का स्थित सदिश है

Ans: i+ 2k

42. यदि f(x) और g(x) =2x+ 3 हो तो gof (x)=?

Ans: 2X×X+1

43 . a= 3i+2j+k; b= 4i-5j+3k हो तो a.b=?

Ans: 5

bihar board math all objective questions with answer 2020

44. समाकलन होगाX+k45. सारणिक के मान है

Ans: 0

46. समाकलन होगा

Ans: 1/3 tan (3x+5)+ K

47. -sinx

Ans: ecosx

48. अवकल समीकरण का समाकलन गुणक है

Ans: ètanx

49. यदि * संक्रिया a*b==3a+4b-2 से परिभाषित हो तो 4×5 है

Ans: 30

50. अवकल समीकरण की कोटि है

Ans: 2

51. dx का समाकलन होगा

Ans: x + K

52. cot (tanx+cotx) का मान होगा

Ans: 0

53. cosecxdx का समाकलन होगा

Ans: Log tanx/2 + K

54. log cos ex का अवकलन होगा-

Ans: extan(ex)

55. किसी सरल रेखा के दिक अनुपात 1, 3, 5 है तो रेखा की दिक् कोज्याए है

Ans: 1/√35 , 3/√ 35, 5/ √ 35

56. tan-1 √3- cot का मान होगा

Ans: -π/2

58. मान लीजिये की समुच्य्य N में A (6, 8)

Ans: €R

59. √1- sin2x का समाकलन होगा

Ans: Sinx+ cosx +K

60. एक वर्ग आव्यूह है यदि

Ans: m=n

 Maths chapters name for Class 12th 

Listed chapter board asked questions

From the listed chapter board asked questions and provide you answer sheet for it. संबंध एवं फलन, प्रतिलोम त्रिकोणमितीय फलन, आव्यूह, सरणिक, संतता एवं अवकलन, अवकलन के अनुप्रोग, अनुकलन, अनुकलन के अनुप्रोग, अवकलन समीकरण, संदिश विश्लेषण, त्रि-विमीय ज्यामिति, रेखीय प्रक्मण, प्रायिकता.

Math Answer key 2021 Download 

Math Model Paper Bihar Board 2021 Official 

Leave a Reply

Your email address will not be published.