Bihar Vidhan Sabha Exam CBT Answer Key 2018

By | December 28, 2018

Bihar Legislative Assembly Secretariat Recruitment 2018 Advt.No- 01 Computer Base Test Answer key has released. Aspirants who have to participate in Bihar Vidhan Sabha Exam CBT for Advertisement number 01/2018 such students can download

Bihar Vidhan Sabha Sachivalaya Exam Answer Key 2018 

After download of answer key aspirants is not satisfied with the answer then they can log the Answer key portal and make an objection with valid proof. After the exam aspirants were searching for Bihar Vidhan Sabha Exam CBT Answer Key 2018, Bihar Vidhan Sabha Answer Key 2018 & Bihar Vidhan Sabha Various Posts Answer Key 2018. Then on this page, you will get completed information with the question and answer key. 

Bihar Legislative Assembly Secretariat CBT (Computer Based Test) Answer Key 2018

Aspirants who have given Bihar Vidhan Sabha Exam they all can log on and check their all question for the answer which they have given. The answer key is given by BVS. 

About BVS CBT 2018 Questions 

In the exam there was 100 question was asked, All question was objective type (for one question there was four alternative answer) Aspirants have to select correct one answer and attempt through the login. Below we have uploaded Bihar legislative assembly exam 2018 CBT question with answer key. 

How to BVS Answer key Objection 

Log on at https://blas.online-ap1.com/

On the website flashing the link for objection named

→ Online Representation Link (Objection on Questions) for Advertisement 01/2018 – Open till 29th December 2018- 6:00 PM 

  1. Then A Portal will be Open as the image shown
  2. Enter Application Number & DOB and Captcha Code. 
  3. A portal will open download question with an answer. 

If not satisfied with an answer then you can make an objection as instructed. 

Last date for objection 29/12/2018: 18:00 ‘O’ clock.

bihar vidhan sabha exam answer objection key

Please Note: Aspirants can make objection by login Adv no 01/2018 & 02/2018 as instruction. 

BVS CBT Advertisement No 01/2018 Question and Answer 

1) In which country, the 2018 Olympics was held?

  1. A) Republic of Korea
  2. B) United States of America
  3. C) China
  4. D) United Kingdom

2) Which of the following schedules of the Indian Constitution gives an allocation of powers and functions between Union and States?

  1. A) Third schedule
  2. B) Seventh schedule
  3. C) Fifth schedule
  4. D) Fourth schedule

3) What is the approximate per capita availability of eggs as per the egg production data available in 2015-16?

  1. A) 66 eggs per annum
  2. B) 225 eggs per annum
  3. C) 175 eggs per annum
  4. D) 120 eggs per annum

4) Which among the following forts was built in Calcutta (Kolkata), India under Bengal Presidency by the British?

  1. A) Fort Saint David
  2. B) Fort Victoria
  3. C) Fort Saint George
  4. D) Fort William

5) As per the Indian Constitution RTE Act (Eighty-sixth Amendment Act, 2002) free and compulsory education is provided to all children in the age group of

  1. A) five to twelve years
  2. B) twelve to eighteen years
  3. C) six to fourteen years
  4. D) ten to sixteen years

6) In India, which years corresponded with the period of three successive Annual Plans?

  1. A) 1965-1968
  2. B) 1989-1992
  3. C) 2001-2004
  4. D) 1966-1969

7) Out of the 10 tallest mountain peaks of the world how many are situated in Nepal?

  1. A) 8
  2. B) 5
  3. C) 7
  4. D) 6

8) What is the colour of the standard squash ball for professional competitions according to the World Squash Federation?

  1. A) Double Yellow Dot
  2. B) Single Yellow Dot
  3. C) Red-Dot
  4. D) Blue-Dot

9) Which of the following won ‘2018 MTV Movie & TV Awards’ in the category of Best Movie?

  1. A) Black Panther
  2. B) Avengers: Infinity War
  3. C) Wonder Woman
  4. D) Girls Trip

10) Which of the following countries has Buzkashi as its National Sport?

  1. A) Barbados
  2. B) Afghanistan
  3. C) Mongolia
  4. D) Chile

11) In which of the following areas Merlin award is associated?

  1. A) Theatre
  2. B) Magic
  3. C) Television
  4. D) Music

12) The main deposits of Lead and Zinc are mostly found in which of the following states of the country?

  1. A) Assam, Tripura and Nagaland
  2. B) Rajasthan, Meghalaya and Gujarat
  3. C) Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir and

Meghalaya

  1. D) Karnataka, Kerala and Tamil Nadu

13) Who gave the slogan “Dushman ki goliyon ka hum samna karenge, Azad hee rahein hain, Azad hee rahenge” to the nation?

  1. A) Bal Gangadhar Tilak
  2. B) Chandra Shekhar Azad
  3. C) Bhagat Singh
  4. D) Pandit Madan Mohan Malaviya

14) Who among the following has won the prestigious Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2017-18?

  1. A) Maharshi Dayanand University, Rohtak
  2. B) Guru Nanak Dev University, Amritsar
  3. C) Punjabi University, Patiala
  4. D) Kurukshetra University

15) In which country, the 9th BRICS summit was held?

  1. A) Brazil
  2. B) Russia
  3. C) China
  4. D) India

16) Which day is celebrated as World Mosquito Day?

  1. A) 20th November
  2. B) 20th October
  3. C) 20th August
  4. D) 20th September

17) Which of the following is the preamble of Dhyan Chand Award?

  1. A) Life Time Achievement in Teaching
  2. B) Life Time Achievement in Sports and Games
  3. C) Life Time Achievement in Cinema
  4. D) Life Time Achievement in Research and Development

18) In collaboration with which organization, Indian Railway is working to increase rail safety?

  1. A) DRDO
  2. B) ISRO
  3. C) Survey of India
  4. D) Indian Air Force

19) What was the status of the Planning Commission of India?

  1. A) An Autonomous Body
  2. B) A Constitutional Body
  3. C) A Non-statutory Body
  4. D) A Statutory Body

20) Which among the following is the new species belonging to Tyrannomyrmex genus has been

discovered by a group of researchers in the Tiger

Reserves of Periyar, Kerala?

  1. A) Lizard
  2. B) Squirrel
  3. C) Ant
  4. D) Snake

21) What is the rank of India in guava production in

the world during 2016?

  1. A) Eighth
  2. B) Third
  3. C) First
  4. D) Sixth

22) Which country has launched the world’s first 2,000-metric-ton all-electric cargo ship in the year 2017?

  1. A) USA
  2. B) China
  3. C) India
  4. D) Japan

23) Which was the birthplace of Gautama Buddha?

  1. A) Vaishali
  2. B) Rajgir
  3. C) Lumbini
  4. D) Patliputra

24) How many parts are there in the Indian Constitution?

  1. A) 22
  2. B) 17
  3. C) 20
  4. D) 12

25) Which battle gave the Diwani right of Bengal to the British?

  1. A) Battle of Khanwa
  2. B) Battle of Talikota
  3. C) Battle of Buxar
  4. D) Battle of Plassey

26) Which of the following schemes of the government of Bihar provides loans to students for pursuing studies after Class 12?

  1. A) Bihar Student Credit Card Yojana
  2. B) Free Wi-Fi Service under the Wi-Fi Campus Scheme
  1. C) Kushal Yuva Program
  2. D) Mukhyamantri Nischay Swayam Sahayata Bhatta Yojana

27) The 36th National Games of India were held in which of the following states?

  1. A) Manipur
  2. B) Chhattisgarh
  3. C) Karnataka
  4. D) Goa

28) Which is the technology used by the scientists that can turn everyday objects, such as tea cups or toy cars into remote controls for televisions?

  1. A) Match case
  2. B) Remote Sensing
  3. C) Match point
  4. D) Channel matching

29) Which among the following features of British “White Town” were visible in Fort St. George of Madras?

  1. A) Most of the Indians lived in this Fort
  2. B) Other than the English, the Dutch and the Portuguese were not allowed to stay in the Fort
  1. C) The company permitted marriages with Indians
  2. D) Colour and religion determined who was allowed to live within the Fort

30) The ‘Treaty of Seringapatam’ marked the end of which of the following wars?

  1. A) Second Anglo-Mysore War
  2. B) Fourth Anglo-Mysore War
  3. C) Third Anglo-Mysore War
  4. D) First Anglo-Mysore War

31) The stadium located in which of the following city is renamed in honor of Atal Bihari Vajpayee?

  1. A) Bangalore
  2. B) Pune
  3. C) Lucknow
  4. D) Kolkata

32) The diamond mines are found in Ramallakota, India. It is located in

  1. A) Maharashtra
  2. B) Karnataka
  3. C) Tripura
  4. D) Andhra Pradesh

33) Members of Rajya Sabha in the Indian Parliament are elected for a period of

  1. A) 2 years
  2. B) 8 years
  3. C) 4 years
  4. D) 6 years

34) Which among the following options is one of the important trees of Bihar?

  1. A) Babul
  2. B) Sal
  3. C) Pine
  4. D) Tamarind

35) Read the following statements and choose the CORRECT option:

  1. I) The parliament can remove the President of India by the process of impeachment
  1. II) The Vice President of India is elected by the members of Rajya sabha and Lok sabha
  1. A) I) and II) both are TRUE
  2. B) I) and II) both are FALSE
  3. C) I) is FALSE and II) is TRUE
  4. D) I) is TRUE and II) is FALSE

36) What is the diameter of the Table Tennis ball recommended by the International Table Tennis Federation (ITTF)?

  1. A) 28 mm
  2. B) 50 mm
  3. C) 32 mm
  4. D) 40 mm

37) Piedmont Swamp Soil is predominantly prevalent in which of the following places in Bihar?

  1. A) Katihar
  2. B) Champaran
  3. C) Kishanganj
  4. D) Banka

38) Who was the Chairman of the States Reorganisation Commission (SRC) set up in 1953?

  1. A) Dr. Rajendra Prasad
  2. B) Sarojini Naidu
  3. C) Morarji Desai
  4. D) Fazal Ali

39) Ashok Mehta Committee was formed to review –

  1. A) Reservation Policy
  2. B) Fundamental Rights
  3. C) Panchayati Raj Institutions
  4. D) Foreign policy

40) When was the Planning Commission of India formed?

  1. A) 1952
  2. B) 1947
  3. C) 1951
  4. D) 1950

41) A shopkeeper buys an almirah at ₹ 5000 and spends ₹ 100 for Transportation. At what price should he sell it to make a profit of 10%?

  1. A) ₹ 5600
  2. B) ₹ 5610
  3. C) ₹ 5510
  4. D) ₹ 5520

42) a, b, c and d are whole numbers such that (a+b)c+d = (3)9

, a is the successor of b, c is the succesor of d. The value of (4a+b)2c-2d is

  1. A) 65
  2. B) 81
  3. C) 59
  4. D) 729

43) The difference between the predecessor of a whole number and the successor of that number is

  1. A) 1
  2. B) 0
  3. C) 3
  4. D) 2

44) Which variety of coal contains the highest percentage of carbon?

  1. A) Anthracite
  2. B) Peat
  3. C) Bituminous
  4. D) Lignite

45) RThe red color in fireworks is generally due to the presence of which chemical substance among the following?

  1. A) Strontium nitrate
  2. B) Barium nitrate
  3. C) Chromium chloride
  4. D) Copper sulphate

46) Which of the following has the highest elasticity?

  1. A) Copper
  2. B) Steel
  3. C) Aluminium
  4. D) Rubber

47) The number of proper divisors of 96 is

  1. A) 5
  2. B) 11
  3. C) 12
  4. D) 10

48) Read the following statements and choose the CORRECT option:

(i) Epicardium is the outermost layer of the human heart

(ii) Myocardium forms the middle layer of the human heart

  1. A) (i) is FALSE and (ii) is TRUE
  2. B) (i) and (ii) both are FALSE
  3. C) (i) and (ii) both are TRUE
  4. D) (i) is TRUE and (ii) is FALSE

49) If the ratio of cost price to selling price for an article is 6 : 5, then what is the profit or loss percentage?

  1. A) loss 16.67%
  2. B) profit 18%
  3. C) profit 15.6%
  4. D) loss 15%

50) Which among the following is the CORRECT relation between object distance (u), image distance (v) and radius of curvature (R) for a spherical mirror?

  1. A) R = 2/uv
  2. B) R = 2/(u+v)
  3. C) R = 2 (u+v)/uv
  4. D) R = 2uv/(u+v)

51) What is the unit digit in the number obtained by subtracting 5 from the value of 135 × 237 × 500?

  1. A) 0
  2. B) 5
  3. C) 2
  4. D) 3

52) What is the value of the expression 4 – 3 × 1 ÷ 7 – 3?

  1. A) 2/13
  2. B) 4/7
  3. C) 2/15
  4. D) 5/7

53) Which of the following is an example of greenhouse gas?

  1. A) Oxygen
  2. B) Water vapour
  3. C) Hydrogen
  4. D) Nitrogen

54) The median of the data 8, 7, 5, 6, 3, 8, 5, 3, 3 is

  1. A) 6
  2. B) 5
  3. C) 4
  4. D) 7

55) Which of the following is an example of an abiotic factor?

  1. A) Water
  2. B) Fungi
  3. C) Animals
  4. D) Plants

56) The main constituent of ‘photochemical smog’ that acts as a pollutant of an atmosphere is:

  1. A) Citric acid
  2. B) 2-pentyl nitrate
  3. C) Peroxyacetyl nitrate
  4. D) Peroxybenzoyl nitrate

57) A copper wire of length 2 m and area of cross section 6 x 10-6 m2 has a resistance of 5 x 10-2 ohms. The resistivity of the copper is

  1. A) 5 x 10-8 Ωm
  2. B) 1.5 x 10-7 Ωm
  3. C) 3 x 10-8 Ωm
  4. D) 30 x 10-8 Ωm

58) Two numbers are in the ratio of 2 : 7 and their LCM is 112. What is the difference between the numbers?

  1. A) 40
  2. B) 25
  3. C) 32
  4. D) 56

59) Which of the following hormone plays a direct role in controlling blood pressure in a human body?

  1. A) Testosterone
  2. B) Estrogen
  3. C) Vasopressin
  4. D) Oxytocin

60) Sodium hydroxide is commonly known as

  1. A) Baking soda
  2. B) Caustic soda
  3. C) Washing soda
  4. D) Soda ash

61) The fastest mode of heat transfer is

  1. A) Absorption
  2. B) Convection
  3. C) Conduction
  4. D) Radiation

62) Which of the following pairs of fractions have the same value?

  1. A) 1/5 and 11/15
  2. B) 2/3 and 16/24
  3. C) 51/42 and 77/142
  4. D) 52/91 and 72/112

63) What is the unit digit in the expansion of 5227?

  1. A) 2
  2. B) 8
  3. C) 4
  4. D) 6

64) In humans, deficiency of iodine leads to which of the following diseases?

  1. A) Scurvy
  2. B) Rickets
  3. C) Night blindness
  4. D) Goiter

65) If the product of the four digits 5, 3, 7 and 9 is subtracted from the smallest 4-digit number formed by arranging them, then what is the  resultant number?

  1. A) 2634
  2. B) 8800
  3. C) 3590
  4. D) 8350

66) The resistance of a conductor is directly proportional to its

  1. A) area of the cross-section
  2. B) conductivity
  3. C) length
  4. D) charge density

67) In humans, which of the following acid is secreted inside the stomach?

  1. A) Nitric acid
  2. B) Hydrochloric acid
  3. C) Hydrobromic acid
  4. D) Sulphuric acid

68) If the cost price of 11 shirts is equal to selling price of 9 shirts, the percentage of profit or loss is

  1. A) 20.22% profit
  2. B) 22% loss
  3. C) 23.2% loss
  4. D) 22.22% profit

69) What is the number that must be added to each of 8, 11, 16 and 21 so that the resulting numbers are proportional?

  1. A) 3
  2. B) 4
  3. C) 5
  4. D) 2

70) If a shopkeeper sells tea at ₹ 160/kg, then he makes a loss of 20%. At what rate should he sell the same tea to make a profit of 25%?

  1. A) ₹ 230/kg
  2. B) ₹ 250/kg
  3. C) ₹ 280/kg
  4. D) ₹ 170/kg

71) In a certain language, “rini miki suki” is written as “we are together”“miki luci pinci” is written as “all are different”“suki luci deni” is written as “all get

together”What will be the code for “suki”?

  1. A) we
  2. B) get
  3. C) together
  4. D) are

72) Which of the following will be the mirror image of the given figure:

73) Rajesh offered 3 successive discounts of 10% 20% and 40% on a dress costing above ₹ 10,000. If Rajesh bought that dress at ₹ 25,000, then the marked price of the dress is:

  1. A) ₹ 89720
  2. B) ₹ 10860
  3. C) ₹ 11540
  4. D) ₹ 57870

74) Three out of the four words given below are currencies. Choose the odd one out.

  1. A) Euro
  2. B) Krone
  3. C) Seoul
  4. D) Franc

75) A rat was searching for it’s food. It ran 30 m west from the point “X”. It took a right turn and ran for 20 m. It took a right turn again and ran for 30 m and reached the point “Y”, where it found it’s food. What is the minimum distance between X and Y?

  1. A) 20 m
  2. B) 30 m
  3. C) 10 m
  4. D) 50 m

76) Select one of the following four options that will make the second pair analogous to the first pair given as: Clock : Time :: Compass : ?

  1. A) Gravity
  2. B) Direction
  3. C) Voltage
  4. D) Speed

77) In a residential colony, 80 families have a car and these families constitute one-fourth families of the colony who do not own a car. How many families are there in the colony?

  1. A) 400
  2. B) 320
  3. C) 560
  4. D) 480

78) 1/80th of (1189/41)th of (√25600)/80 is :

  1. A) 0.725
  2. B) 1.285
  3. C) 1.225
  4. D) 0.045

79) If Pencil is called Pen, Pen is called Eraser, Eraser is called Crayons, then what will you use to erase anything on paper?

  1. A) Eraser
  2. B) Paper
  3. C) Pen
  4. D) Crayons

80) Select one of the following four options that will make the second pair analogous to the first pair given as: 4 : 119 :: 6 : ?

  1. A) 181
  2. B) 179
  3. C) 78
  4. D) 259

81) Amar’s sister is Aman’s wife. Harish is Amar’s only brother. How is Aman’s wife related to Amar’s daughter?

  1. A) Sister
  2. B) Paternal aunt
  3. C) Daughter
  4. D) Niece

82) A cube is painted in black and cut in to 343 smaller cubes. How many cubes have no face painted?

  1. A) 125
  2. B) 36
  3. C) 180
  4. D) 75

83) What do all the four names given below represent? Chard, Kale, Spinach, Lettuce

  1. A) Leafy Vegetables
  2. B) Non-edible powders
  3. C) Edible Oils
  4. D) Seedless Fruits

84) What is the unit digit of the product 123 x 456 x 878 x 973 x 1186?

  1. A) 6
  2. B) 8
  3. C) 2
  4. D) 4

85) The height of a person was measured as 352 cm instead of 360 cm. Find the percentage error.

  1. A) 3.67%
  2. B) 2.22%
  3. C) 1.78%
  4. D) 5.23%

86) Ishaan stepped out of his office and started searching for nearest ATM. Firstly, he walked 30 m east and turned right walked for another 40 m. From there he turned right and walked 30 m, again he turned 135 degrees clockwise direction and walked 25 m. Finally reached the nearest ATM from his office. In which direction is his office located from the ATM?

  1. A) North-east
  2. B) South-east
  3. C) North-west
  4. D) South-west

87) Select one of the following four options that will make the second pair analogous to the first pair given as: EGLVM : RTYIZ :: JLQAR : ?

  1. A) HJLNP
  2. B) WYDNE
  3. C) HJNVK
  4. D) WYCKZ

88) Deepti is the wife of Shanmuga, who is Deepika’s only son-in-law. How is Deepika’s husband related to Deepti?

  1. A) Father
  2. B) Father-in- law
  3. C) Younger brother
  4. D) Elder brother

89) In a company, in an election conducted for the post of Managing Director between two candidates, Mr.Sharma who got 46% votes was defeated by Mr.Verma by 10 votes. Find the total number of votes considering all the votes are valid

  1. A) 102
  2. B) 115
  3. C) 125
  4. D) 160

90) Alex ran away from Brian towards East for 40 km. Later on he turned right and moved for 40 km. In which direction should Brian move directly to meet Alex?

  1. A) North-west
  2. B) South-west
  3. C) North-east
  4. D) South-east

91) Select one of the following four options that will make the second pair analogous to the first pair given as: 9 : 49 :: 29 : ?

  1. A) 768
  2. B) 149
  3. C) 727
  4. D) 810

92) Find the number of triangles in the following figure.

  1. A) 17
  2. B) 20
  3. C) 13
  4. D) 18

93) Manisha is the wife of Pranay, who is the brother of Shruti. Shruti is the wife of Manisha’s brother. Which of the following statements is incorrect.

  1. A) Manisha and Shruti are sisters-in-law
  2. B) Shruti and Pranay are siblings
  3. C) Shruti is the aunt of Manisha’s child
  4. D) Manisha and Shruti are siblings

94) Teacher asked John to stand at a distance of 3 m to the west of Harris and asked Harris to stand at a distance of 5 m to the east of George. He asked Xavier to stand at a distance of 4 m to the south of John. In which direction is Harris standing with respect to Xavier?

  1. A) North-east
  2. B) North
  3. C) South-west
  4. D) South-east

95) If ‘÷’ means ‘Multiplication’ , ‘-‘ means ‘Addition’ , ‘+’ means ‘Division’ , ‘x’ means ‘Subtraction’, then what will be the value of the expression ‘4 ÷ 4 – 15 + 3 x 12’ ?

  1. A) 9
  2. B) 15
  3. C) 16
  4. D) 22

96) Which of the following set of numbers is similar to the set (41, 82, 123)?

  1. A) (337, 379, 420)
  2. B) (178, 219, 259)
  3. C) (111, 152, 193)
  4. D) (278, 319, 358)

97) Smitha and Ritu planned to meet in a park. Smitha was trying to locate Ritu. Smitha first entered from point O walked 50 m towards south west and turned left and walked for another 25 m. After this she took

left and moved for another 50 m and met Ritu. In which direction is point O from the point where she met Ritu?

  1. A) North-east
  2. B) South-west
  3. C) South-east
  4. D) North-west

98) What comes next in the series of string of alphabets? CaB, FdD, JhF, OmH,…….

  1. A) StQ
  2. B) UsJ
  3. C) VuX
  4. D) TrS

99) In a certain code language, 1000 is coded as 500 then what will be the code for 500 ?

  1. A) 50
  2. B) 250
  3. C) 25
  4. D) 1000

100) In certain language,[RAT SAT HAT] is written as [&3& ^6^ *5*][MAT LAT RAT] is written as [^6^ %1% #2#][SAT MAT RAT] is written as [%1% ^6^ *5*][MAT HAT LAT] is written as [%1% &3& #2#]What will be the code for “MAT”?

  1. A) &3&
  2. B) %1%
  3. C) ^6^
  4. D) *5*

Bihar Legislative Assembly Secretariat CBT  Answer Key 2018 

1. A 26. A 51. B 76. B
2. B 27. D 52. B 77. A
3. A 28. C 53. B 78. A
4. D 29. D 54. B 79. D
5. C 30. C 55. A 80. B
6. D 31. C 56. C 81. B
7. A 32. D 57. B 82. A
8. A 33. D 58. A 83. A
9. A 34. B 59. C 84. C
10. B 35. A 60. B 85. B
11. B 36. D 61. D 86. C
12. B 37. B 62. B 87. B
13. B 38. D 63. B 88. A
14. B 39. C 64. D 89. C
15. C 40. D 65. A 90. D
16. C 41. B 66. C 91. B
17. B 42. B 67. B 92. A
18. B 43. D 68. D 93. D
19. C 44. A 69. B 94. A
20. C 45. A 70. B 95. A
21. C 46. B 71. C 96. C
22. B 47. B 72. C 97. D
23. C 48. C 73. D 98. B
24. A 49. A 74. C 99. B
25. C 50. D 75. A 100. B  

3 thoughts on “Bihar Vidhan Sabha Exam CBT Answer Key 2018

  1. Urvashi

    I haven’t seen my answer key can that link will ever be provided again

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *