Biology Answer for all objective Questions Exam 5th_2_2020

By | February 5, 2020

Biology Objectives Answers Questions Wise 2020: On 05th February 2020 Board taken Biology examination around the Bihar. Students after giving Biology examination want to know how many correct objectives made in Bihar board intermediate Biology Examination 2020.

Bihar ISC BIOLOGY 2020 Exam Objective Answers

If you are a student of Bihar I.Sc and having the Biology subject & participated in the exam of biology and looking for Bihar board Biology Objective Questions Answers.  From this website, you can get you All Biology MCQ Answers in Hindi and get an idea about the marks in the exam.

Bihar Board Intermediate Biology Objective Solution will available first unofficial and then Bihar School Examination Board will release the Biology Multiple choice questions Answer key for all sets i.e. Set A, B, C, D to I & J. on behalf of official Answer can you can make an objection you claim. Anyway just over the exam from here you can download Biology objective Questions Answer questions wise with the key.

Bihar Board ISC Biology Exam 2020

Board for this academic year taking Bio Exam on 5th Feb and in previous year Biology exam was taken on 6th Feb 2019. In this year Exam of Biology, the number of questions has been increased as optional.

BSEB Biology Objective Answer Exam 05th Feb 2020 ( Ist Sitting) 

1 आर एन ए के आधार अनुकर्म AUCGCUGA का सही आधार अनुकर्म डी एन ए में क्या होगा ?
उत्तर – B ) TAGCGGACT

2 नीमंकित किस्मे पादप कार्य अनगनित होता है
उत्तर – A शैवाल

3 नीमंकित में बराह्स्थाने संरक्षण का उदाहरण कौन है ?
उत्तर – C बीज बैंक

4 ग्राफ़िआन पुटक कहा पाया जता है ?
उत्तर – B मानव अंडाशय में

5 टर्न्स सिन्डोम में कितने गुणसूत्र होंगे ?
उत्तर – A 45

6 ट्रांसजेनिक सुनहरे धन में किस विटामिन की प्रचुर मात्रा पाई जाती है
उत्तर – विटामिन A

7 मनुष्य में प्लासमोडियम की संक्रमण अवस्था क्या होती है
उत्तर – A स्पोरोजॉइन्ट

8 ZZ / ZW तरह का लिंग निर्धारण किस्मे देखा गया है ?
उत्तर – D मोर में

9 सिल्क धागे में कौन सा प्रोटीन होता है ?
उत्तर – A फ़ाइब्राइन

10 एंटीबॉडीज जो हमारे शरीर में है , वे क्या है ?
उत्तर – C ग्लाकोप्रोटीन

11 पंक्षियों तथा तितलियों को डैना कैसा अंग है |
उत्तर – असमजत अंग

12 अम्लीय वर्षा में pH कितना होता है ?
उत्तर – ( C ) 5

13 अदरख में कार्यिक प्रवर्धन किसके द्वारा होता है ?
उत्तर – A रैजोइम

14 ोकज़ाकि फ़्रैगमेन्ट्स कब होता है ?
उत्तर ( D ) B और C दोनों

15 नीमंकित में कौन कैंसर कोशिकाएं है ?
उत्तर – B हेला कोशिकाएं

16 नीमंकित किसकी आनुवंशिक विविधता भारत में अत्यधिक है ?
उत्तर – D आम

17 पुण्योजन DNA टिके क्या है
उत्तर – C इम्यूजोनेटिक प्रोटीन

18 GAATTC नीमंकित किसका रेकग्निशन साइड है ?
उत्तर – A इको RI

19 मनुष्य में ABO रक्त समूह क्या दर्शता है ?
उत्तर – B और C दोनों

20 मनुष्य नीमंकित में से किस आर्डर तथा किस कुल का सदस्य है ?
उत्तर C प्राइमोटरस तथा हिनोमिडी

21 निम्नांकित में प्लाजिदम कौन है ?
उत्तर C pBR322

22 रिटो विषाणु नियमांकित किस बीमारी का रोगजनक है ?
उत्तर – B एड्स

23 गोबर गैस प्लांट में कौन-सा जीवाणु प्रयुक्त होता है ?
उत्तर – डी मेथ्नोजेन्स

24 Ti – पलाज़िमीड नीमंकित में से किस्से प्राप्त किया जाता है ?
उत्तर – C ( A ) और ( C ) दोनों

25 किस जनन परत से रक्त तथा परिवहन तंत्र का उद्भव होता है ?
उत्तर – बी मिजोडर्म

26 भरणपोषण बाले बीजो को क्या कहा जता है ?
उत्तर D एण्डोस्पर्मिक

27 पौधे, जो जलीय वातावरण में नहीं पाए जाते है , है
उत्तर – D बाबुल

28 कौन सा पिरामिड कभी उल्टा नहीं होता है ?
उत्तर – ( B ) ऊर्जा का

29 पोलीमेरसे शृंखला अभिक्रिया का क्या अर्थ है ?
उत्तर – D DNA प्रविधकरण

30 निल-हरित शैवाल किस खेत के लिए उपयोगी जैव उर्वरक है ?
उत्तर D चावल

31 कॉपर – टी किसके बचव का कार्य करता है ?
उत्तर – C निषेचन में

32 अपघटक कैसे होते है ?
उत्तर – B आर्गेनोपॉस

33 निमांकित में कौन डुगणीत सरचना है ?
उत्तर – C युग्मज

34 निमांकित में से जैव आवधिकरण का कारण किसे माना जाता है ?
उत्तर – C ( A ) और ( B ) दोनों

35 वायु- परागण किस्से नहीं होता है ?
उत्तर – D सैल्विया

36 निम्न में से कौन मोबाईल आनुवंशिक पदार्थ है ?
उत्तर ( D ) B और C दोनों

37 प्रकाश रसायनिक धुंध में निमांकित में से नहीं पाया जता है ?
उत्तर D कार्बन ऑक्साइड

38 निमांकित में से कौन जलीय जलीय घास है ?
उत्तर D ( B ) और ( C ) दोनों

39 निम्न में से कौन प्राम्भ कूट है ?
उत्तर B AUG एवं GUG

40 निमांकित में कौन संकटग्रस्त स्पीशीज है ?
उत्तर – B लैंटाना

41 जल में इ . कोलाई की अधिकता किसकी सूचक है ?
उत्तर – C वहित मल – जल प्रदुषण

42 जीवाश्म सामान्यत किसमे पाए जाते है ?
उत्तर – C तलछटी चटान

bihar board biology objective answers

bihar board biology objective answers

Bihar Board Inter Bio Exam Answer 2020 Highlight 

  • Board: Bihar Board 
  • Exam Date: 05th February 2020 
  • Exam Sitting: 1st 
  • Subject: Biology 
  • Category: Answer key 
  • Status: Available for Match Answer 05th Feb 2020  

Bihar board Biology Exam 2020 Questions 

Biology Exam is divided into two sections practical and Theory. The practical exam for 30 Marks and Theory exam for 70 Marks and a total of 100 Marks. Theory exam divided into Section A and Section B. In Section A total of 42 MCQ Objective questions given in which 35 questions need to answers. Rest of 35 marks subjective questions asked 2×10+3×5.

For Better Preparation of Bihar Board Students can do revision with Previous year Exam Objective Questions & answer

Biology Examination 2020 Class 12th Bio Exam

In Exam OMR Sheet which is given on which all details of students already printed. On BSEB Biology OMR Sheet students have to do signature and colour the questions set number and Booklet number. On OMR sheet students have to colour only 35 Objective Answer from the 42.

We on this page Questions wise provide the Answer. Students have to match their answer for analysis marks using Questions wise Answer.

Bihar Board Inter Biology Solution sheet with Answer

It will be a very big matter for the student for the scoring high marks in the Bihar intermediate Result 2020. Making an easy way to analyse the marks in the Biology subject we will provide answer key of biology exam on 5th February 2020 by 02 PM. Around 12.5 Lakh students are going to appear in BSEB Intermediate Annual Examination.

Leave a Reply

Your email address will not be published.